Ovo posebno jelo ,ali i priču kako je nastalo ,donosi vam @googlica .
Maslinovo ulje, bijeli luk i paradajz osnova su italijanske kuhinje, ali ni jedno jelo ne koristi ove jednostavne sastojke toliko kreativno kao Spaghetti all-assassina. Ova ubitačna čili delicija zaista se odvaja od svih drugih pašti maštovitim načinom pripreme, te izuzetnom punoćom ukusa.
Kad je šef Pietro Lonigro prvi pit spremio ovu paštu da stalnim gostima ponudi nešto novo, optužili su ga da pokušava da ih ubije! Međutim, Spaghetti all’assassina lako su postali favorit u Bariju, a ubrzo potom restoran Al Sorso Preferito zauvijek urezali u svjetsku gurmansku mapu Italije. 🇮🇹
Za ovo ubitačno dobro jelo trebaće vam samo osnovni sastojci italijanske kuhinje :maslinovo ulje,bijeli luk, passata ,čili flekice, peršun i špageti.
Sok od paradajza:
- 1 supena kašika Farchioni Il Casolare maslinovog ulja
- 2 čena bijelog luka
- 3 šolje Agromonte pasate
- 3 šolje vode
- 1 čajna kašičica soli
Za špagete:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašičice Kolmix čili flekica
- 170g suvih špageta La Pasta Di Camerino
- so po ukusu
- 1 supena kašika svježe usitnjenog peršuna
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj temperaturi. Ubacite usitnjeni bijeli luk i pržite 1 min, da postane mirišljav i zlatan. Uspite pasatu, vodu i so. Povećajte temperaturu samo dok provri a onda smanjite da održava najblaže krčkanje.
U većem non-stick tiganju ugrijte ostalo maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, ubacite čili i zagrijavajte samo 1 minut. Ubacite suve špagete i omastite ih sasvim uz pomoć hvataljki. Gledajte da vam špagete ostanu uredne i pazite da ih ne izlomite. Ubacite 3-4 veće kutlače supe od paradajza i opet uz pomoć hvataljki gurkajte špagete tako da se skvase sa svake strane. Neka ostanu sve u istom pravcu, raspoređene što niže ispod soka. Pokrijte na 5 minuta da krene kuvanje.
Kad otklopite tiganj trebalo bi da je skoro sva tečnost isparila a špagete počele da se prže. Ako nisu, dajte im par minuta za to pa ih uz pomoć hvataljki uredno okrenite da se zapeče strana koja je do sad bila gore. Nastavite sa dinstanjem dok pašta dobije tamnu koricu. Tada uspite naredne 2-3 kutlače supe od paradajza i ponovite ovaj proces. Nastavite sve dok ne budete zadovoljni bojom špageta i sigurni da su se skuvale. Obavezno probajte da se uvjerite u al dente teksturu i ne plašite se: špagete su sad mekane i mnogo lakše za rad, ne moraju da budu uredne jer više nisu krte, a Italijani kažu da treba da budu na granici “reš pečenih”. Dakle krckave i crne mjestimično.
Možete ih služiti i tako suvkaste, @googlica vam preporučuje da prije njih u tanjir ipak uspete malko supice koja se do sad zgusnula u sos od paradajza.
Isprskajte maslinovim uljem, pospite čili flekicama i peršunom. Uživajte uz omiljeno Fantini Edizione Cinque Autoctoni collection crveno vino.