Bergader je sinonim za ukusan sir i vrhunski kvalitet više od 115 godina!
Porodična tradicija od 1902. godine.
Basil Vajksler je položio kamen temeljac za privatnu mljekaru za proizvodnju sira Bergader. Od tada Bergader proizvodi specijalitete od sira kao što su Bavaria blu, Bonifaz, Bergader Edelpilz sir od najboljeg bavarskog mlijeka.Bergader Edelpilz sir se proizvodi od svježeg mlijeka iz alpskog regiona u Bavarskoj .Od 1927. recept je i dalje isti. Čuven po svom vrhunskom kvalitetu daleko izvan granica Evrope, ovaj klasik obožavaju poznavaoci sira širom svijeta.
Prvoklasni specijaliteti od sira proizvode se sa strašću i pažnjom na detalje .Za izgradnju temelja za kompaniju Bergader danas , potrebno je hrabrost i duh pravog pionira. Dvadesetjednogodišnji Basil Vajksler je imao i jedno i drugo i 1902. godine osnovao je kompaniju koja već četiri generacije proizvodi najbolje sireve: Bergader.
Sa samo 21 godinu, Basil Veikler je radio kao nezavisni proizvođač sira – pet godina kasnije, kompanija je počela da se širi. Poslije Prvog svjetskog rata, jedan uspijeh je slijedio drugi, što je kulminiralo razvojem bavarskog planinskog rokfora, jedinstvene kreacije sira u to vrijeme.Danas sir nosi ime Bergader Edelpilz i veoma je omiljen širom svijeta
Inspirisan popularnim francuskim rokforom, Basil Vajksler je razvio sopstvenu verziju koristeći kravlje mleko. Mukotrpan i dugotrajan razvojni proces je konačno postigao uspijeh i dobio je državnu nagradu Bavarske – na veliko nezadovoljstvo Francuza, koji su tužili Bazila Vajkslera zbog korišćenja imena Rokuefort. Nekoliko pravnih bitaka kasnije, Basil Veikler je izgubio sudski spor – ali je dobio nešto mnogo značajnije: publicitet.
Brend Bergader nova kreacija sira zaslužila je posebnu pažnju – inspirisan planinom Vatzmann, Basil Veikler osmislio je prepoznatljivo ime i dizajn. Vodene žile koje su tekle kroz planinski lanac podsjetile su ga na vene buđi u njegovom siru i to mu je dalo novo ime brenda.
Fuzija “Berg” (planina) i “Ader” (vena) postala je Bergader.
Kvalitet je najvažniji ,a za najbolji sir je potrebno najbolje mlijeko. Basil Vajksler je to znao i rano je počeo da plaća svojim dobavljačima mlijeka prema sadržaju masti u mlijeku. Ako je kvalitet mlijeka 1930-ih bio prilično nizak, to se dramatično promijenilo u kasnijim decenijama. Tehnički razvoj je doveo do preciznijih laboratorijskih rezultata – osnove za osiguranje kvaliteta mlijeka. Visoki Bergaderovi standardi su potvrđeni brojnim nagradama: Prve nagrade, zlatne medalje i sertifikati svjedoče o vrhunskom kvalitetu Bergaderovih specijalnih sireva
Još uvijek se pravi po originalnom receptu osnivača iz 1927!
Bergader Edelpilz
Najpoznatiji je Bergader proizvod.U pitanju je oštar sir sa plavim venama napravljen od kravljeg mlijeka i fine plave plijesni (50% masti u suvoj materiji).Ovaj sir proizvodi se od najkvalitetnijeg mlijeka sa bavarskih Alpa. Krave se hrane sočnom travom sa zelenih pašnjaka punih mirisnog bilja u ovom nevjerovatno lijepom pejzažu koji Bergader Edelpilz daje jedinstven ukus.Bergader Edelpilz sir se proizvodi od svježeg mlijeka iz alpskog regiona u Bavarskoj od 1927. Recept je i dalje isti. Čuven po svom vrhunskom kvalitetu daleko izvan granica Evrope, ovaj klasik Bergader obožavaju poznavaoci sira širom svijeta.Njegov jedinstveni ukus potiče od zanatske proizvodnje i prirodnog procesa sazrijevanja koji se ogleda u nijansama boja na površini sira – pravi znak kvaliteta!Savršen je za prečišćavanje sosova i preliva.Idealno za topljenje preko gratiniranih jela ili za punjenje mesa, ribe i povrća.
Bavaria Blue Dolce
Izuzetno ukusna i kremasta poslastica od plavog sira Bavaria Blue Dolce je savršen dodatak našem Bergader asortimanu. Određen izuzetno kremastom konzistencijom i visokim sadržajem plave plijesni, pravo je zadovoljstvo za ljubitelje plavog sira. Bijela i plava buđ se razvijaju na površini dok sazrijevaju – znak izuzetnog kvaliteta i znak njenog prirodnog procesa sazrijevanja. Proizvedeno od najkvalitetnijeg mleka sa bavarskih Alpa.
Predložena uparivanja vina: savršeno harmonično sa aromatičnim, slanim vinima kao što su Shiraz iz regiona Rone ili varijacije Cabernet Sauvignona
Cremosissimo Bergader L’Originale
Proizveden od najboljeg mlijeka sa Alpa po tradicionalnim receptima starih majstora Cremosissimo Bergader L’Originale je meki sir koji sadrži sav ukus planine u svom nježnom kremastom srcu. Čuven po svojoj mekoj i delikatnoj mekoći zatvorenoj u baršunasto bijelu jestivu koricu, nudi nepcu izvanredan čulni doživljaj zahvaljujući susretu između nježne konzistencije i delikatnog ukusa.
Pogodan i prefinjen ukus, koji sa sobom nosi najelegantnije nijanse alpskih pejzaža, u kome ćete uživati zatvorenih očiju da biste uronili u livade i potoke iz kojih potiče. Prirodno bez laktoze i pripremljen sa mikrobnim sirištem .
Bavaria Blu Gusto Forte
Izuzetno ukusna i kremasta poslastica od plavog sira Bavaria Blue Gusto Forte je savršen dodatak našem Bergader asortimanu. Određen izuzetno kremastom konzistencijom i visokim sadržajem plave plijesni, pravo je zadovoljstvo za ljubitelje plavog sira. Bijela i plava buđ se razvijaju na površini dok sazrijevaju – znak izuzetnog kvaliteta i znak njenog prirodnog procesa sazrijevanja. Proizvedeno od najkvalitetnijeg mleka sa bavarskih Alpa. Krave se hrane sočnom travom sa zelenih pašnjaka prepunih mirisnog bilja u ovom nevjerovatno lijepom pejzažu koji Bavarskom sirudaje jedinstven ukus.Karakteriše ga netaknuta priroda regiona i neopisiva tradicija, meki sir Bavaria Blu Forte stvara savršenu mješavinu snažnog, ali blagog ukusa
Predložena uparivanja vina: savršeno harmonično sa aromatičnim, slanim vinima kao što su Shiraz iz regiona Rone ili varijacije Cabernet Sauvignona
Bergader sirevi su bez laktoze i glutena , proizvedeni u potpunosti bez aditiva i konzervansa.Dostupni su u bolje snabdjevenim marketima , kao i na našem online shop-u gdje na jednom mjestu ujedno možete naće i najveći izbor raznih vrsta sireva.