Torta od čokolade i pomorandže za posebne prilike

Torta od čokolade i pomorandže za posebne prilike

Prelijepo izbalansirana torta od čokolade i pomorandže napravljena je u sicilijanskom stilu.Prelivena kremastim maskarponeom i sočnim ukrasom od borovnice, bogatom čokoladom i ukusnim filom od pomorandže, napravljenom od  Lindt Excellence orange intense tamne čokolade prava je senzacija za nepca.

Sastojci za tortu:

  •     3 srednja jaja, sobne temperature
  •     170 g šećera
  •     165 g običnog brašna
  •     2 kašičice praška za pecivo
  •     1/2 kašičice sode bikarbone
  •     1/4 kašičice soli
  •     55 g neslanog putera, rastopljenog
  •     70 g Dukatos grčkog jogurta
  •     1 velika pomorandža, oprana, isječena na komade sa uklonjenom korom i sjemenkama (oko 300 g)

 

Za sirup od pomorandže:

  •     1 kašika kore od pomorandže
  •     125 ml svježe cijeđenog soka od pomorandže
  •     60 g šećera
  •     2 kašike likera od pomorandže (opciono)
  •     Za kandirane kriške pomorandže:
  •     360 g šećera
  •     425 ml vode
  •     1 pomorandža, isječena na kriške debljine 0,25 mm

Za glazuru od mascarpone sira:

  •     250 g Zanetti mascarpone sira
  •     70 g šećera u prahu, prosijanog
  •     1 kašičica kore od pomorandže
  •     75 ml pavlake za šlag

Za fil od čokolade i pomorandže:

  •     100 g Lindt Excellence Orange Intense tamne čokolade, nasjeckane
  •     125 ml pavlake za šlag
  •     2 kašike meda
  •     Za dekoraciju:
  •     100 g svježih borovnica
  •     35 g sjeckanih pistacija
  •     100 g Lindt Excellence Orange Intense tamne čokolade, isječene na dijamante (pogledajte savet)

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C/160°C   sa uključenim ventilatorom.

Podmažite i pobrašnite dno i stranice kalupa za tortu prečnika 23 cm.Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U blenderu umutite sjeckanu pomorandžu dok ne postane pire i sklonite sa strane.

Posebno mikserom umutite jaja i šećer dok ne postanu pahuljasta i blijedo žuta. Prosijte polovinu mješavine brašna i miješajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte preostalo brašno dok se smjesa ne sjedini.

Stavite pire od pomorandže, a zatim grčki jogurt i otopljeni puter, dok se ne sjedine. Ubacite sjeckanu čokoladu.Sipajte kašikom u pripremljen pleh. Pecite 30 do 35 minuta dok ne prođe tekst s čačkalicom.Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 15 minuta. Prođite nožem po obodu i izvadite iz pleha. Stavite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

Za sirup od pomorandže pomiješajte sok od pomorandže, koricu od pomorandže, šećer i liker od pomorandže. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta ili dok se šećer ne rastvori. Premažite sirupom cijelu tortu i ostavite da se potpuno ohladi.

Za kandirane kriške pomorandže dodajte šećer i vodu u srednju šerpu postavljenu na srednje jakoj vatri. Pažljivo dovedite do ključanja. Kuvajte 1 do 2 minuta ili dok se šećer ne rastvori.Smanjite toplotu na srednju. Dodajte kriške pomorandže i kuvajte još 30 do 35 minuta ili dok se tečnost ne redukuje u tanak sirup i dok pomorandže ne postanu providne. Smanjite vatru na nisku temperaturu i nastavite da kuvate pomorandže, povremeno okrećući, dok sirup ne postane gust i kriške pomorandže ne budu mekane – ali i dalje netaknute.Pažljivo prebacite u pleh obložen masnim papirom i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite na rešetku i ostavite da se suši najmanje 3 do 4 sata.

Za glazuru od maskarponea umutite maskarpone, šećer u prahu i koricu pomorandže dok ne postanu pjenaste.U drugoj posudi umutite šlag dok ne počnu da se prave čvrsti vrhovi. Sjedinite šlag i smjesu sa maskarponeom. Pokrijte i ohladite dok ne bude potrebno da se koristi.

Za čokoladni ganaš stavite sjeckanu čokoladu u posudu otpornu na toplotu.Sipajte kremu u manju šerpu postavljenu na srednju vatru, povremeno miješajući dok ne proključa. Prelijte sjeckanom čokoladom. Ostavite da odstoji 1 minut. Dodajte med i umutite dok se ne istopi i postane glatko. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi – smjesa treba da bude srednje guste.

Stavite tortu na tacnu, na vrh torte namažite glazuru od maskarponea. Ukrasite svježim borovnicama, kandiranim kriškama pomorandže, pistaćima i dijamantima Excellence Orange Intense tamne čokolade, kao na fotografiji. Poslužite uz ganaž od čokolade i pomorandže