Prelijepo izbalansirana torta od čokolade i pomorandže napravljena je u sicilijanskom stilu.Prelivena kremastim maskarponeom i sočnim ukrasom od borovnice, bogatom čokoladom i ukusnim filom od pomorandže, napravljenom od Lindt Excellence orange intense tamne čokolade prava je senzacija za nepca.
Sastojci za tortu:
- 3 srednja jaja, sobne temperature
- 170 g šećera
- 165 g običnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 55 g neslanog putera, rastopljenog
- 70 g Dukatos grčkog jogurta
- 1 velika pomorandža, oprana, isječena na komade sa uklonjenom korom i sjemenkama (oko 300 g)
Za sirup od pomorandže:
- 1 kašika kore od pomorandže
- 125 ml svježe cijeđenog soka od pomorandže
- 60 g šećera
- 2 kašike likera od pomorandže (opciono)
- Za kandirane kriške pomorandže:
- 360 g šećera
- 425 ml vode
- 1 pomorandža, isječena na kriške debljine 0,25 mm
Za glazuru od mascarpone sira:
- 250 g Zanetti mascarpone sira
- 70 g šećera u prahu, prosijanog
- 1 kašičica kore od pomorandže
- 75 ml pavlake za šlag
Za fil od čokolade i pomorandže:
- 100 g Lindt Excellence Orange Intense tamne čokolade, nasjeckane
- 125 ml pavlake za šlag
- 2 kašike meda
- Za dekoraciju:
- 100 g svježih borovnica
- 35 g sjeckanih pistacija
- 100 g Lindt Excellence Orange Intense tamne čokolade, isječene na dijamante (pogledajte savet)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C/160°C sa uključenim ventilatorom.
Podmažite i pobrašnite dno i stranice kalupa za tortu prečnika 23 cm.Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U blenderu umutite sjeckanu pomorandžu dok ne postane pire i sklonite sa strane.
Posebno mikserom umutite jaja i šećer dok ne postanu pahuljasta i blijedo žuta. Prosijte polovinu mješavine brašna i miješajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte preostalo brašno dok se smjesa ne sjedini.
Stavite pire od pomorandže, a zatim grčki jogurt i otopljeni puter, dok se ne sjedine. Ubacite sjeckanu čokoladu.Sipajte kašikom u pripremljen pleh. Pecite 30 do 35 minuta dok ne prođe tekst s čačkalicom.Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 15 minuta. Prođite nožem po obodu i izvadite iz pleha. Stavite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
Za sirup od pomorandže pomiješajte sok od pomorandže, koricu od pomorandže, šećer i liker od pomorandže. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta ili dok se šećer ne rastvori. Premažite sirupom cijelu tortu i ostavite da se potpuno ohladi.
Za kandirane kriške pomorandže dodajte šećer i vodu u srednju šerpu postavljenu na srednje jakoj vatri. Pažljivo dovedite do ključanja. Kuvajte 1 do 2 minuta ili dok se šećer ne rastvori.Smanjite toplotu na srednju. Dodajte kriške pomorandže i kuvajte još 30 do 35 minuta ili dok se tečnost ne redukuje u tanak sirup i dok pomorandže ne postanu providne. Smanjite vatru na nisku temperaturu i nastavite da kuvate pomorandže, povremeno okrećući, dok sirup ne postane gust i kriške pomorandže ne budu mekane – ali i dalje netaknute.Pažljivo prebacite u pleh obložen masnim papirom i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite na rešetku i ostavite da se suši najmanje 3 do 4 sata.
Za glazuru od maskarponea umutite maskarpone, šećer u prahu i koricu pomorandže dok ne postanu pjenaste.U drugoj posudi umutite šlag dok ne počnu da se prave čvrsti vrhovi. Sjedinite šlag i smjesu sa maskarponeom. Pokrijte i ohladite dok ne bude potrebno da se koristi.
Za čokoladni ganaš stavite sjeckanu čokoladu u posudu otpornu na toplotu.Sipajte kremu u manju šerpu postavljenu na srednju vatru, povremeno miješajući dok ne proključa. Prelijte sjeckanom čokoladom. Ostavite da odstoji 1 minut. Dodajte med i umutite dok se ne istopi i postane glatko. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi – smjesa treba da bude srednje guste.
Stavite tortu na tacnu, na vrh torte namažite glazuru od maskarponea. Ukrasite svježim borovnicama, kandiranim kriškama pomorandže, pistaćima i dijamantima Excellence Orange Intense tamne čokolade, kao na fotografiji. Poslužite uz ganaž od čokolade i pomorandže