U La Pasta di Camerino uvjek biraju da proizvode visokokvalitetne, zdrave tjestenine koje mogu da oslobode sav ukus tradicije. Pored tradicionalne La Pasta di Camerino tjestenine ,stvorili su i jedinstvene proizvode s nepogrešivim ukusom i neponovljivim nutritivnim svojstvima, koji su u stanju da poboljšaju čovjekovo opšte stanje.
Riječ je o Hammurabi tjestenini, pravoj riznici za sve one koji žele da jedu tjesteninu koja je dobra za zdravlje bez žrtvovanja ukusa. Dakle, hajde da saznamo šta je Hamurabi tjestenina i koje su karakteristike koje joj omogućavaju da predstavlja pravo bogatstvo za zdravlje!
Šta je Hamurabi tjestenina? Hammurabi tjestenina se proizvodi od drevne kultivisane Italijanske jednozrne pšenice uzgajane bez upotrebe pesticida.Nehibridna je sorta koju odlikuje izvrstan ukus i nutritivni kvalitet. Vraćajući se u prošlost, prva spominjanja pšenice kao ploda zemlje, a samim tim i njenog uzgoja, datiraju još od vavilonskog cara, kralja Hammurabija. U Mesopotamiji, koju je nekoliko istoričara definisalo kao „kolijevku civilizacije” zbog izuzetnog razvoja poljoprivrede, pšenica je počela da preuzima osnovnu ulogu u ishrani ljudi, takođe zahvaljujući Hammurabijevoj akciji. Zanimljivosti u vezi sa Hamurabi tjesteninom se međutim tu ne završavaju. Da bi proizveli ovu liniju tjestenina, odabrali su speltu od limca (čije je naučno ime Triticum monococcum), koju su stručnjaci identifikovali kao prvo drevno zrno koje je korišćeno prije više hiljada godina. Koristeći pšenicu od limca željeli su da odaju počast onim narodima koji će tokom vjekova omogućiti da tjestenina postane jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih namirnica svih stanovnika Zemlje.
Jednozrna pšenica je jedna od najstarijih hranljivih namirnica poznatih u čovječanstvu koja se gajila hiljadama godina unazad, i koja je, nažalost, pala u zaborav iako sadrži manji procenat glutena .Zahvaljujući prirodnom genetskom kodu i niskoj količini glutena, jednozrna pšenica ima veću kompatibilnost s ljudskim tijelom nego moderni pšenični hibridi koji su danas najzastupljeniji. Jednozrna pšenica je izuzetno bogata proteinima, odličan je antioksidans i ima neverovatna ljekovita svojstva.
Zrna jednozrne pšenice nisu jednostavna za obradu. Da bi se samljelo brašno, prvo treba da se oslobode od četiri sloja ljuski, što prizvodnju brašna od jednozrne pšenice čini kompleksnijom. Sa druge strane, jednozrna pšenica ne prima štetne materije iz zemljišta i ne može da bude tretirana hemijskim sredstvima za ubrzavanje rasta, što je čini biološki čistom,za razliku od moderne i modifikovane pšenice koja danas predstavlja 99% svjetske proizvodnje.
Jednozrna pšenica , neukrštena sa drugim vrstama pšenica imala je 14 hromozoma , kako bi se povećao prinos vremenom nastaju hibridi .Jednozrna pšenica ukršta sa vrstom trave i nastaje dvozrna pšenica koja ima 28 hromozoma, nakon nje dolazi trozrna pšenica sa 42 hromozoma karakteristična po visokom sastojku glutena koji omogućava brzo narastanje tijesta.Današnja modfikovana pšenica koja je patuljasta ili polupatuljasta čini 99% svjetske proizvodnje.
Kao i sve La Pasta di Camerino vrste testenina, Hammurabi takođe dolazi iz jedinstvenog procesa, koji je inspirisan zanatskim metodama. U stvari, zahvaljujući trostruko sporom tijestu, bronzanom izvlačenju i sporom sušenju na veoma niskim temperaturama, Hammurabi tjestenina je u stanju da oslobodi autentični ukus pšenice u ustima i zadrži sve svoje hranljive vrijednosti netaknute. Ali hajde da idemo u detalje o aspektima koji Hammurabi tjesteninu čine zdravom hranom.
Visok sadržaj proteina (oko 22%) i vlakana obezbjeđuju rast i održavanje mišićne mase, čemu se dodaje bolja funkcionalnost metabolizma.
Jedna od karakteristika starih žitarica je nizak indeks glutena (manje od 15%) prisutan u krupici, što je posebnost koju moderna žitarica, naprotiv, nemaju. Dakle, jedenje Hammurabi tjestenine neće imati problema sa svarljivošću i moći ćete da uživate u obroku u potpunom miru.
Smanjen glikemijski indeks (38% za kratke oblike i 32% za špagete) Hammurabi testenine štiti nas od osjećaja umora nakon obroka uslijed povećanja hormona insulina.
Procenti magnezijuma i kalijuma prisutnih u Hammurabiju intervenišu u očuvanju normalnog funkcionisanja nervnog sistema, štaviše, dok prvi element pomaže u očuvanju ispravne psihološke funkcije i smanjenju umora nagomilanog tokom dana, drugi je odličan saveznik u regulisanju krvnog pritiska.
Jačanje imunog sistema obezbjeđuje sadržaj gvožđa, koji je, zajedno sa kalijumom, u stanju da vrati tijelu značajan naboj energije.
Još jedna nutritivna vrednost koju ne treba potcjenjivati je ona koja se tiče fosfora , posebno, njegove sposobnosti da poboljša metabolizam i održi ćelijske membrane, kosti i zube zdravim.
Poslednja prednost, ali ne i najmanje važna, je potpuno odsustvo pesticida ili bilo koje druge supstance štetne za tijelo.
Tjestenina koja želi da oživi milenijumsku tradiciju naše omiljene hrane i pruži očigledne koristi za zdravlje svih. Posebno za sportiste!
Sve La Pasta di Camerino tjestenine dostupne su u bolje snabdjevenim marketima , kao i na našem online shop-u.
-
La Pasta di Camerino spagetini 500g
-
La Pasta di Camerino Hammurabi Tortiglioni 500g
-
La Pasta di Camerino pappardelle 1000g
-
La Pasta di Camerino tagliatelle 1000g
-
La Pasta di Camerino rigatoni 500g
-
La Pasta di Camerino penne 500g
-
La Pasta di Camerino špagete 500g
-
La Pasta di Camerino fetticcine integrali 250g
-
La Pasta di Camerino paglia e fieno 250g