Januar je zvanično sezona supa i nema boljeg načina da počnete nego sa nekim od isprobanih recepata.Ova gusta i krepka čorba crvenog sočiva i jogruta pravi je izbor u zimskim danima! Kremasta je i puna je mirisnih začina, a mi smo dodali i novi Salakis turski jogurt bez laktoze . Ovaj kremasti jogurt je predivne teksture i blagog, bogatog ukusa ,koji savršeno ide uz hladne sosove i pomfrit, ali se može preliti i sa bobičastim voćem i orasima i jesti kao užina ili doručak!
Za pravljenje čorbe je potrebno samo 30 minuta.
Sastojci:
- 190g crveno sočivo
- 1 crni luk
- 1 manji bijeli luk
- 1 kašika Mazza paradajz pirea
- 2 šargarepe
- Salakis Turski jogurt
- povrtni temeljac
- 1 kašičica kumina
- 1 ½ kašičice mljevene crvene paprike ,čili pahuljice ili kajenske paprike
- sjeckani pistaći (opciono)
- sok od pola limuna
- 2 kašike Olitalia maslinovog ulja
Postupak:
Zagrijte ulje u velikoj posudi za supu, dodajte crni luk i pržite do zlatne boje. Dodajte bijeli luk i nastavite da dinstate još 3-4 minuta dok bijeli luk ne zamiriše. Dodajte isitnjenu šargarepu i sočivo i dobro promiješajte da se sočivo i šargarepa oblože lukom i uljem. Dodajte začine i ponovo promiješajte.
Crveno sočivo već ima blagi ukus orašastih plodova, tako da ga nije potrebno pržiti u ulju kao što biste to učinili sa mnogim žitaricama ili mahunarkama.
Zalijte temeljcem od povrća i stavite da provri. Nastavite da kuvate dok sočivo i šargarepa ne omekšaju. Oko 15-20 minuta. U blenderu mutite supu dok ne postane glatka. Možete dodati još vode ili temeljca ako je supa previše gusta po vašem ukusu. Iscijedite sok od limuna. Probajte i prilagodite začine. Supa od sočiva se miješa dok ne postane glatka.
Poslužite čorbu uz dvije kašike turskog jogurta .
Pospite čili pahuljicama i biberom, po želji dodajte malo sjeckanih pistaća .
Uz čorbu poslužite i kriške limuna .