Čorba od crvenog sočiva i turskog jogurta

Čorba od crvenog sočiva i turskog jogurta

Januar je zvanično sezona supa i nema boljeg načina da počnete nego sa nekim od isprobanih  recepata.Ova gusta i krepka čorba crvenog sočiva i jogruta pravi je izbor u zimskim danima! Kremasta je i puna je mirisnih začina, a mi smo dodali i novi Salakis turski jogurt bez laktoze . Ovaj kremasti jogurt je predivne teksture i blagog, bogatog ukusa ,koji savršeno ide uz hladne sosove i pomfrit, ali se može preliti i sa bobičastim voćem i orasima i jesti kao užina ili doručak!

Za pravljenje čorbe je potrebno samo 30 minuta.

Sastojci:

  • 190g crveno sočivo
  • 1 crni luk
  • 1 manji bijeli luk
  • 1 kašika Mazza paradajz pirea
  • 2 šargarepe
  • Salakis Turski jogurt
  • povrtni temeljac
  • 1 kašičica kumina
  • 1 ½ kašičice  mljevene crvene paprike ,čili pahuljice ili kajenske paprike
  • sjeckani pistaći (opciono)
  • sok od  pola limuna
  • 2 kašike Olitalia maslinovog ulja

Postupak:

Zagrijte ulje u velikoj posudi za supu, dodajte crni luk i pržite do zlatne boje. Dodajte bijeli luk i nastavite da dinstate  još 3-4 minuta dok bijeli luk ne zamiriše. Dodajte isitnjenu šargarepu i sočivo i dobro promiješajte da se sočivo i šargarepa oblože lukom i uljem. Dodajte začine i ponovo promiješajte.

Crveno sočivo već ima blagi ukus orašastih plodova, tako da ga nije potrebno pržiti u ulju kao što biste to učinili sa mnogim žitaricama ili mahunarkama.

Zalijte temeljcem od povrća i stavite da provri. Nastavite da kuvate dok sočivo i šargarepa ne omekšaju. Oko 15-20 minuta. U blenderu mutite supu dok ne postane glatka. Možete dodati još vode ili temeljca ako je supa previše gusta po vašem ukusu. Iscijedite sok od limuna. Probajte i prilagodite začine. Supa od sočiva se miješa dok ne postane glatka. 

Poslužite čorbu uz dvije kašike turskog jogurta .

Pospite čili pahuljicama i biberom,  po želji dodajte malo sjeckanih pistaća .

Uz čorbu poslužite i kriške limuna .